3) Ateliér na papíře...Svatebnění

Kdy ty květy jsou…

Často diskutovaným tématem  je výběr a dostupnost květů během roku. Přináším Vám stručný přehled toho,  kdy mají jednotlivé květiny sezonnu a kdy je seženete. Květinových druhů  je samozřejmě daleko víc, vybrala jsem tedy ty „nejzákladnější“, nejznámější a nejvíce používané.

 

 

 

Květiny  můžeme rozdělit do dvou základních skupin.

První jsou květy běžně dostupné v květinářství po celý rok v několika barevných variantách, odrůdách, velikosti a klasickém cenovém rozpětí, které více či méně kolísá většinou z týdne na týden. Děje se tak už u samotných distributorů na burze ,v závislosti na blížících se svátcích apod., nejen u nás, ale i v zahraničí – Polsko, Německo, Holandsko, Francie. Pro prodejce je to příslib dobrého zisku a tlačí tak ceny nahoru, aniž by měli květináři šanci s tím něco udělat.
Tyto květiny tvoří jakýsi „základní“ sortiment květinových obchodů. Jejich použití je možné od ledna do prosince a dá se říci, že jsou „nenáročné“ na klimatické podmínky. Je však vždy potřeba zvážit jejich použití do konkrétní kytice v konkrétní dobu, protože i když jsou univerzální, extrémní teploty nemusí přečkat v požadovaném stavu. Např. Anturie při velkých mrazech zčerná, některé odrůdy růží a lilie ve velkých teplech rychle rozkvétají…. Proto i při výběru běžných květin je dobré se poradit s floristou o vhodnosti jejich použití a správné technice zpracování.

 Do této skupiny patří:
alstromerie, antúrie, bouvardia, banksia, celosia, calla, dendrobium, curcuma, eustoma, eucharis, frezie, gloriosa, gerbera, minigerbera, gypsophila – nevěstin závoj,, hypericum, heligonie, chryzantéma, karafiát, minikarafiát, leucadendron, leucospermum, lilie, nerine, ornithogalum, protea, růže, minirůže, trachelium, strelitzia a další, zákazníkům méně známé, avšak floristy, do svatebních kytic používané druhy.

Do druhé skupiny řadíme květy tzv. sezonní. Jde o rostliny typické – svým přirozeným výskytem – pro dané období, kdy jsou k dostání v nepřeberném množství odrůd, barev, s kvalitními květy odpovídající velikosti a za dobrou cenu. Takže pokud si přejete mít krásnou svatební kytici za rozumnou cenu, je použití sezonních květů skvělou volbou.
A díky dovozu z květinové burzy jsou k sehnání celoročně. Jsou ovšem na objednávku a musíte počítat s tím, že bude velmi omezený výběr barev, horší kvalita květu (většinou menší velikost) a zároveň poněkud vyšší cena. A také je tu riziko trvanlivosti v závislosti na počasí.
Patří sem: amarylis, allium, anemone, astilbe, brassica, cymbidium,čemeřice, janovec, konvalinka, delphinium, dahlia, gladiolus, hortenzie, hořec, heřmánek, hyacint, iris, ilex,kontryhel, levandule, molucea, nigella, pivoňka, Paphiopedilum, papaver, pennisetum, ranunculus,slunečnice, solidago, tulipán, tanacetum, viburnum, veronica, vřes, wax

dle ročního období:
jaro –  (březen, duben respekt.květen) – anemonky, hyacint, ranunculus, hořec, tulipán, janovec, viburnum, wax

duben, květen – konvalinky

léto – (červen, červenec, srpen respekt. konec května až září) – hortenzie, levandule, hrachory, delphinium, slunečnice, pivoňky, solidago,anemone, wax a luční kvítí – tanacetum, kopretiny, heřmánek, kontryhel, papaver, pennisetum, listy jahodníku, obilí a bylinky

podzim (září říjen) – dahlia, chyzantémy velkokvěté, barevné listí, středy slunečnic, papaver makovice

zima – (listopad,prosinec, leden, únor) – cymbidium,Paphiopedilum, čemeřice, šišky, tulipán, ilex,

Využít do svatebních kytic však můžeme i rostliny hrnkové: orchidej – vanda, phalaenopsis, miltonie a další, begonie, bromelie, „penízovky“, různé sukulenty, kalanchoe, calocephalus, rhipsalis atd., dále větvičky a plody keřů – víno, chmel, ostružiník, pámelník, některé druhy ovoce – citrusy, jako zeleň listy jahodníku, hostu apod. a zároveň máme i výběr „náhradních“ květů, které jsou velmi dobře zastupitelné např. pivoňku lze nahradit ranunculus či růží David Austin, slunečnici gerberou…